Techniek als hulpmiddel

Diensten

Vakgebieden en vakkennis

Ontwerp en advies

Beheer en onderhoud

Beoordeling en controle

Computerruimte

Projecttoezicht

Bliksembeveiliging

Brandmeld installatie

Datanetwerk

Elektrische installatie

Energiebesparing

Kabelberekening

Noodstroom installatie

Noodverlichting

PV-installatie

Verlichting

Ontwerp, advies en beheer is vakwerk. Kies voor het vakwerk dat uw gebouw verdient. Adviseur elektrotechniek; ontwerp, advies en beoordeling Advies technisch gebouwbeheer Wesselektro advies Welkom

Over Wesselektro advies


Uw adviseur elektrotechniek voor ontwerp, advies en beoordeling van elektrische installaties en de complete E- en W-installaties van computerruimten. Snel een helder Programma van Eisen of functioneel opgesteld bestek als basis voor uw installatie, serverruimte of onderhoud.

Wesselektro advies werkt landelijk als zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau elektrotechniek. Lees meer >

Contact


E-mail

030-6377154

Stuwmeer 84

3994 HK  Houten


Voorwaarden

DNR-2011

© Wesselektro advies

KvK 30191317

Privacy en disclaimer

Bijgewerkt op 02-11-2022

Bel  030-6377154

Stuur een e-mail

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

Delen op

Een PV-installatie is vaak aangesloten op en daarmee onderdeel van de elektrische installatie. De manier van aansluiten bepaalt in hoge mate de veiligheid, kwaliteit en prestatie van de installatie.Wettelijke basis

Een netgekoppelde PV-installatie moet bij aanleg voldoen aan de door het Bouwbesluit aangewezen editie van de norm NEN 1010. Deel 7-712 van die norm geeft aanvullende specifieke voorschriften met betrekking tot de AC- en DC-installatie, toegelicht in de NPR 5310-deel 712. Belangrijke punten van aandacht zijn de aanleg van AC- en DC-bekabeling, het juist toepassen van beveiliging tegen DC-overstroom en kortsluiting, kabeldraagsystemen, potentiaal vereffening, aardlek-, isolatie-, bliksem- en overspanningsbeveiliging.


Opbrengst zonnepanelen

Voor de praktische invulling van een zonnestroom systeem geldt een opbrengst aan zonne-energie van circa 850-900 kWh per kWp per jaar. Huidige in de handel verkrijgbare zonnepanelen met een oppervlak van circa 1,5 m² leveren een vermogen tot circa 380 Wp, hetgeen overeenkomt met circa 340 kWh per jaar. Salderen mag alleen door kleinverbruikers tot uiterlijk de hoeveelheid afgenomen energie en zal vooralsnog met ingang van 2025 worden afgebouwd. Het gebruik van zonne-energie draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.


Piekvermogen en opstelling PV-installatie

Zonnepanelen leveren het maximale vermogen bij volle zon en circa 25°C. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp) en is het “piekvermogen”. In Nederland geldt een gemiddelde van circa 1500 uur per jaar aan zonne uren. De opstelling van een PV-installatie is belangrijk bij het ontwerp van het systeem. Bovendien spelen schaduw, de mate van vervuiling en veroudering een rol. Schaduw, vervuiling en veroudering beïnvloeden het rendement van zonnepanelen negatief. Door met deze factoren rekening te houden kan een realistische opbrengst over een langere termijn worden ingeschat.


Terugverdientijd en levensduur PV-installatie

De terugverdientijd, uitgaande van investering en opgewekte energie, ligt rond de 8 jaar. Voor de zonnepanelen geldt een levensduur van circa 25 jaar. In die periode zal de energie opbrengst wel met gemiddeld 15% teruglopen als gevolg van vervuiling en veroudering. De bijbehorende omvormer moet, afhankelijk van de kwaliteit, mogelijk al na 10-12 jaar worden vervangen. Houd daarmee dus rekening qua kosten en totale terugverdientijd.


Neem contact op voor een ontwerp, advies, een controle of meer informatie over een PV-installatie.

Overige vakgebieden

Bliksembeveiliging

Brandmeld installatie

Datanet

Elektrische installatie

Energie en besparing

Kabelberekening

Noodstroom installatie

Noodverlichting

Verlichting

Vakgebieden >

PV-INSTALLATIE

Handige links


Fiscaal voordeel

RvO (EIA)


Subsidies

RvO (SDE++)


Milieu Centraal

Zonne-energie


Erkende PV-installateurs vinden

Installq

Zonnekeur


Inspectie van een PV-installatie wordt steeds vaker geëist. Die inspectie moet worden uitgevoerd volgens Scope 12 en door een SCIOS-gecertificeerde PV-inspecteur.


Gecertificeerde PV-inspecteurs vinden

SCIOS-scope 12

(Filter op scope 12)