Techniek als hulpmiddel

Diensten

Vakgebieden en vakkennis

Ontwerp en advies

Beheer en onderhoud

Beoordeling en controle

Computerruimte

Projecttoezicht

Bliksembeveiliging

Brandmeldinstallatie

Datanetwerk

Elektrische installatie

Energiebesparing

Kabelberekening

Noodstroominstallatie

Noodverlichting

PV-installatie

Verlichting

Over Wesselektro advies

 

Uw adviseur elektrotechniek voor ontwerp, advies en beoordeling van elektrische installaties en de complete E- en W-installaties van computerruimten. Snel een helder Programma van Eisen of functioneel opgesteld bestek als basis voor uw installatie, serverruimte of onderhoud.

Wesselektro advies werkt landelijk als zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau elektrotechniek. Lees meer >

Bijgewerkt op 28-08-2021
Ontwerp, advies en beheer is vakwerk.
Kies voor het vakwerk dat uw gebouw verdient.
Adviseur elektrotechniek; ontwerp, advies en beoordeling
Advies technisch gebouwbeheer
Wesselektro advies
Welkom
Contact
030-6377154
E-mail
Stuwmeer 84
3994 HK  Houten
030-6377154
E-mail
Energie en besparing
Handige links

Energie lijst
EML-lijst

Fiscaal voordeel
RvO (EIA)

Milieu Centraal
Subsidiewijzer
Vakgebieden >

Overige vakgebieden

Bliksembeveiliging

Brandmeldinstallatie

Datanet

Elektrische installatie

Kabelberekening

Noodstroominstallatie

Noodverlichting

PV-installatie

Verlichting

Energiebesparing in uw elektrische installatie is met toepassing van ledverlichting en slimme schakelopties al snel goed mogelijk. Het milieu is een belangrijk onderwerp, maar er zijn meer goede redenen om de opties voor energiebesparing nauwkeurig te onderzoeken. Behalve het terugdringen van uw exploitatiekosten zijn er mogelijkheden voor het beperken van de installatie omvang, het verbeteren van comfort of het leefklimaat. Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven, instellingen en inrichtingen via het Energie akkoord om energie te besparen. Contact opnemen.

Energie besparen in een nieuwe elektrische installatie
Bij nieuwbouw begint energiebesparing al bij het bouwkundig ontwerp. Belangrijk is dat het elektrotechnisch en het klimaat technisch ontwerp geïntegreerd wordt in het bouwkundig ontwerp. En onder bepaalde voorwaarden zijn fiscale voordelen (EIA) mogelijk.

Ledverlichting als algemene, accent- of werkplekverlichting biedt een aanzienlijke besparing in de energie- en onderhoudskosten en bovendien een uitdaging aan mogelijkheden.

Schakel- en dimmogelijkheden in een verlichtingsinstallatie bepalen in belangrijke mate het energieverbruik in de installatie. Het toepassen van aanwezigheidsdetectie al dan niet in combinatie met centrale of decentrale schakelmogelijkheden is dan een goede optie.

Lichtregeling op basis van (nog) beschikbaar daglicht vult een te weinig daglicht op het juiste moment en op een effectieve manier aan.

Behalve aansluiting van de klimaatinstallatie ook de lichtinstallatie aansluiten op de installatie voor gebouwautomatisering levert een extra bijdrage aan het terugdringen van de energiekosten.

Ruimte creëren voor zonnepanelen, zonneboilers en energie opslag binnen het bouwkundig ontwerp draagt bij aan een energiebesparend ontwerp en een milieu-verantwoorde uitstraling.

Energie besparen in een bestaande elektrische installatie (zie ook het Energie akkoord EML-lijst)
In uw bestaande gebouw begint energiebesparing met een een gedegen technisch beheer en goede organisatie. Het Energie akkoord schrijft via de EML-lijst bovendien het vervangen van verouderde armaturen voor in diverse bedrijfstakken. Bovendien zijn bij renovatie van uw installatie onder bepaalde voorwaarden subsidies en fiscale voordelen (EIA) mogelijk.

Oudere verlichtingsinstallaties verbruiken (te) veel energie in verhouding tot de lichtopbrengst. Met de huidige generatie ledverlichting, schakel- en dimtechnieken zijn besparingen tot 70% goed mogelijk.

Oudere TL-armaturen, nog voorzien van TLD-buislampen (T8), kunnen inmiddels worden voorzien van energie zuinige retrofit LED-buislampen. Behalve de besparing op energie gaan LED-buislampen aanzienlijk langer mee, waardoor vervanging minder vaak nodig is. Let daarbij wel op de lichtopbrengst!

Bestaande hoogfrequente T5-armaturen met daglicht afhankelijke regeling zijn nog steeds een goed en doeltreffend alternatief voor ledverlichting. Vervangen van deze armaturen door ledverlichting is daarmee niet acuut nodig.

Ledverlichting ter vervanging van bestaande halogeen accentverlichting, downlighters of werkplekverlichting levert een aanzienlijke besparing in energieverbruik op. Bovendien verlaagt ledverlichting de warmtelast in de ruimte zodat ook op koelenergie wordt bespaard.

Aan- of afwezigheidsdetectie al dan niet in combinatie met daglicht afhankelijke regeling of lichtbesturingen maken een energie zuinig gebruik van uw installatie goed mogelijk.

Vervangen van conventionele TL-vluchtwegaanduiding door ledverlichting, verplicht via het Energie akkoord, levert energie besparing en bovendien minder onderhoud op. Eén op één vervangen is vaak mogelijk met een vervangingskit voor opbouw of inbouw armaturen.

Neem contact op voor advies of meer informatie over energie besparing.