Uw adviseur elektrotechniek voor ontwerp, advies en beoordeling van elektrische installaties en de complete E- en W-installaties van computerruimten. Snel een helder Programma van Eisen of functioneel opgesteld bestek als basis voor uw installatie, serverruimte of onderhoud.
Wesselektro advies werkt landelijk als zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau elektrotechniek. Lees meer >
Erkende bliksem- beveiligingsbedrijven voldoen aan de richtlijn BRL 1201. De BRL betreft het hele traject rondom beveiligen tegen bliksem en overspanning. Daaronder valt de aanvraag, de opname, het ontwerp en de uitvoering tot en met oplevering.
Ook een inspectie van een nieuwe of bestaande installatie valt onder de BRL.
Voor het opstellen van een risico analyse wordt specifieke software gebruikt.
Bliksembeveiliging en beveiliging tegen overspanning beperken de kans op letsel of schade in uw nieuwe of bestaande elektrische installatie. Voorkom uitval van functies of brandschade.
Risico op brand
Uitwendige bliksembeveiliging is geen verplichting in een elektrische installatie. Maar, een blikseminslag kan wel leiden tot letsel, of schade in een elektrische installatie. Denk daarbij aan de ARBO-wet of schade van maatschappelijke en economische aard. De norm NEN 1010 verwijst voor dit onderwerp naar de norm reeks NEN-EN-IEC 62305. Die norm beschrijft een compleet model waarin, op basis van een risico analyse, de noodzaak en de mate van bliksembeveiliging in een gebouw kan worden bepaald.
Ook overspanning als gevolg van een indirecte blikseminslag in de omgeving, schakelacties in het openbare net, aanloopstromen van motoren of netvervuiling kan schade veroorzaken. Beveiliging tegen overspanning is in de norm NEN 1010 beschreven en meestal vereist. Een volledige beveiliging van uw gebouw en elektrische installatie tegen bliksemstroom en overspanning bestaat uit externe én interne beveiliging.
Onderdelen bliksembeveiliging
Een complete beveiliging tegen schade als gevolg van bliksem en overspanning wordt samengesteld uit externe én interne beveiliging overeenkomstig het zogenoemde zone-model uit de norm reeks NEN-EN-IEC 62305. Daarmee wordt het risico op persoonlijk letsel, schade of het ontstaan van brand beperkt.
De belangrijkste onderdelen zijn:
In de norm reeks NEN-EN-IEC 62305 beschreven uitwendige opvang mogelijkheid, vaak uitgevoerd in koperen leidingen op het dakvlak en/of langs gevel oppervlakken. Beter is de toepassing van aluminium leidingen omdat dit materiaal minder aantrekkelijk is voor diefstal. Als onderdeel van het daknet worden opvangers geplaatst bij de op het dak opgestelde technische apparatuur.
In de norm reeks NEN-EN-IEC 62305 beschreven potentiaalvereffening, opgebouwd uit aan de binnenzijde van het gebouw aangebrachte verbindingen die een mogelijk potentiaalverschil in delen van de installatie vereffenen.
In de norm reeks NEN-EN-IEC 62305 beschreven overspanningsbeveiliging, samengesteld uit installatie componenten specifiek bedoeld voor het afleiden van een bliksemstroom en overspanning in een elektrische installatie. Een zogenoemde gecoördineerde beveiliging bestaat uit een grof-, midden- en fijnbeveiliging. Behalve in de netvoeding van een installatie is overspannings-beveiliging van zwakstroom bekabeling op de gebouwgrens net zo belangrijk.
Wesselektro advies adviseert omtrent beveiliging tegen bliksem en overspanning, maar maakt geen formele risico analyse. Neem contact op voor een advies of meer informatie over bliksembeveiliging.