Techniek als hulpmiddel

Diensten

Vakgebieden en vakkennis

Ontwerp en advies

Beheer en onderhoud

Beoordeling en controle

Computerruimte

Projecttoezicht

Bliksembeveiliging

Brandmeldinstallatie

Datanetwerk

Elektrische installatie

Energiebesparing

Kabelberekening

Noodstroominstallatie

Noodverlichting

PV-installatie

Verlichting

Over Wesselektro advies

 

Uw adviseur elektrotechniek voor ontwerp, advies en beoordeling van elektrische installaties en de complete E- en W-installaties van computerruimten. Snel een helder Programma van Eisen of functioneel opgesteld bestek als basis voor uw installatie, serverruimte of onderhoud.

Wesselektro advies werkt landelijk als zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau elektrotechniek. Lees meer >

Bijgewerkt op 28-08-2021
Ontwerp, advies en beheer is vakwerk.
Kies voor het vakwerk dat uw gebouw verdient.
Adviseur elektrotechniek; ontwerp, advies en beoordeling
Advies technisch gebouwbeheer
Wesselektro advies
Welkom
Contact
030-6377154
E-mail
Stuwmeer 84
3994 HK  Houten
030-6377154
E-mail
Verlichting
Handige links

Fiscaal voordeel
RvO (EIA)

Regelgeving
NEN-EN 12464

Infobladen
ISSO

Milieu Centraal
Ledverlichting
Gemiddelde lichtstroom in
Lumen per Watt
Gloeilamp: 11 Lm/W
Halo 230V: 17 Lm/W
Halo 12V: 20 Lm/W
Spaarlamp: 55 Lm/W
T5 (d16): 90 Lm/W
TLD (d26): 95 Lm/W
Led: 60-130 Lm/W

Gloeilampen vertaald van watt (W) naar lumen (Lm):
15W=100-150 Lm
25W=200-300 Lm
40W=400-500 Lm
60W=700-850 Lm
75W=900-1100 Lm
100W=1300 Lm

Gloeilampen vertaald naar led:
15W=1,5-2W
25W=2-3W
40W=3-5W
60W=5-7W
75W=8-10W
100W=10-13W
Vakgebieden >

Overige vakgebieden

Bliksembeveiliging

Brandmeldinstallatie

Datanet

Elektrische installatie

Energie en besparing

Kabelberekening

Noodstroominstallatie

Noodverlichting

PV-installatie

Verlichting en klimaatbeheersing zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan een comfortabel en leefbaar gebouw. Een moderne installatie voor verlichting maakt bediening via uw tablet of smartphone mogelijk of kan zelfs management informatie opleveren over het gebruik van ruimten in uw gebouw. Daarom is het bij ontwerp en advies van verlichting van groot belang te letten op lichtopbrengst, flexibiliteit en bedieningsgemak in relatie tot energie besparing. Voor een verantwoord ontwerp en een juiste projectie van verlichting zijn richtlijnen opgesteld, onder andere beschreven in de NEN-EN 12464. Contact opnemen.

Ontwerp verlichtingsinstallatie
Een goed ontworpen verlichtingsinstallatie vult het beschikbare daglicht aan en is opgebouwd uit nauwkeurig op elkaar afgestemde componenten zoals armaturen, lichtbronnen en apparatuur voor lichtregeling. Specifieke schakelfuncties, dimfaciliteiten en de wijze van aanleg dragen bij aan een energie zuinig ontwerp en juist gebruik.

Ledverlichting en lichtscan
Ledverlichting is uitermate zuinig met energie, maar dient wel met beleid te worden toegepast. Inmiddels zijn voor algemene verlichting, verlichting van werkplekken en accentverlichting ruim voldoende mogelijkheden in ledverlichting beschikbaar. Let daarbij op de feitelijke lichtstroom in lumen (lm) voor de hoeveelheid licht en niet op de lumen/watt verhouding (lm/w). Een objectief uitgevoerde lichtscan maakt snel duidelijk of en hoe u verantwoord kunt overstappen op ledverlichting. Ledverlichting komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor fiscaal voordeel (EIA).

Belangrijke aandachtspunten lichtplan

Ledverlichting is energie zuinig, maar heeft vaak een lagere lichtstroom dan conventionele TL-verlichting. In een conventioneel uitgevoerd lichtplan zal één op één vervanging daarom vaak leiden tot minder licht. In een nieuw ontworpen lichtplan kan dat worden opgevangen door het juiste aantal armaturen te kiezen.

Verlichtingsarmaturen zijn bepalend voor het verlichtingsniveau, de sfeer en de beleving. Een juiste keuze passend bij de aard van de ruimte is van essentieel belang.

Afscherming in armaturen bepaalt in hoge mate de leefbaarheid in een ruimte. Verblinding of slecht zicht op beeldschermen is van grote invloed op het comfort in de ruimte.

Aanwezigheidsdetectie in ruimten kan behalve de verlichting ook de overige voorzieningen zoals verwarming en koeling schakelen.

Lichtregelapparatuur voorziet een ruimte van de noodzakelijke aanvulling van kunstlicht op nog beschikbaar daglicht. Daglicht afhankelijke regeling, zelfs per armatuur, is eenvoudig mogelijk.

Dimapparatuur in combinatie met ledverlichting maakt het mogelijk de bij het gebruik of het tijdstip gewenste lichtkleur in een ruimte te verzorgen. Lichtkleur variatie op de werkplek, zorginstelling, restaurant, etalage, winkel, schoollokaal of in congres- en vergaderzalen maakt een beter of meer comfortabel gebruik mogelijk.

Stekerbare aanleg van de installatie maakt de aanleg en het beheer van installaties voor verlichting eenvoudiger. Het flexibel herindelen van ruimten met systeem wanden is dan vrijwel zonder het aanpassen van installatiewerk mogelijk. Een eenvoudige herprogrammering past de verlichting aan op de nieuwe situatie.

Daglichtarmaturen, al dan niet gecombineerd met een daglichtdimmer of kunstlichtbron, besparen veel energie en zijn fors kleiner en veiliger dan een conventionele lichtkoepel.

Neem contact op voor ontwerp, advies of meer informatie over verlichting.